Wat als uw situatie verandert?

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Pensioenfondsen maken geen onderscheid tussen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Zo staat dat in de wet. Alle informatie die u hier leest voor gehuwden, geldt ook voor partners met een geregistreerd partnerschap.

Gaat u trouwen? Dan deelt u meer met elkaar. Op persoonlijk vlak en financieel, bijvoorbeeld uw pensioen. Wat is er geregeld en wat kunt u nog meer doen?

Wat is er geregeld?

Uw partner heeft automatisch recht op partnerpensioen als u komt te overlijden.

Hoeveel krijgt uw partner?

Het partnerpensioen is 70% van het ouderdomspensioen dat u zou ontvangen als u tot pensionering bij ons fonds pensioen zou opbouwen. Bij overlijden na pensionering krijgt uw partner ook 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen.
In het pensioenoverzicht staat hoeveel partnerpensioen wij voor uw partner regelen. U kunt uw persoonlijke pensioenoverzicht online bekijken in Mijn Pensioencijfers

Anw van de overheid

Uw partner kan recht hebben op een uitkering van de overheid, de Algemene Nabestaandenwet (Anw). Bijvoorbeeld als hij of zij arbeidsongeschikt is of een kind verzorgt dat jonger is dan 18 jaar. Ons fonds heeft een Anw-hiaatpensioen voor alle actieve deelnemers gesloten die uw uitkering aanvult als u géén (of maar gedeeltelijk) Anw-uitkering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) krijgt.

Wat moet u doen?

Wanneer u in Nederland woont en trouwt hoeft u niets te doen. Wij ontvangen de gegevens van uw partner automatisch van de gemeente.

  • Trouwt u in het buitenland? Stuur ons dan een gewaarmerkte kopie van de huwelijksakte.
  • Trouwt u in het buitenland, maar woont u in Nederland? Dan moet u uw huwelijk bij de gemeente melden. Wij ontvangen de gegevens van uw partner dan automatisch van de gemeente.

Wat kunt u verder regelen?

U kunt ervoor zorgen dat uw partner na uw overlijden een hoger inkomen ontvangt. Hiervoor kunt u zelf een extra verzekering afsluiten.