Wat als uw situatie verandert?

Samenwonen

Samen meubels uitzoeken? Dan ook samen naar de notaris! Want als u gaat samenwonen, deelt u meer met elkaar. Op persoonlijk vlak en financieel. Maar voor uw pensioen is er niets automatisch geregeld.

Wat kunt u doen?

Wilt u dat uw partner recht krijgt op partnerpensioen na uw overlijden? Dan moet u uw partner bij ons aanmelden.  Dat kan met het formulier in Mijn Pensioencijfers, de beveiligde omgeving van onze website.

Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden:

  • u bent nog niet met pensioen
  • u en uw partner zijn ongehuwd en geen geregistreerde partners
  • u en uw partner wonen meer dan 6 maanden op hetzelfde adres en zijn beiden op dit adres ingeschreven
  • u en uw partner moeten een notarieel samenlevingscontract hebben. In dit contract moet de onderhoudsverplichting opgenomen zijn
  • u en uw partner zijn geen familie van elkaar in rechte lijn

U ontvangt bericht als wij uw aanmelding hebben geaccepteerd. Daarna staat uw partner genoemd in uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Hoeveel krijgt uw partner?

Het partnerpensioen is 70% van het ouderdomspensioen dat u zou ontvangen als u tot pensionering bij ons fonds pensioen zou opbouwen. Bij overlijden na pensionering krijgt uw partner ook 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen.
In het pensioenoverzicht staat hoeveel partnerpensioen wij voor uw partner regelen. U kunt uw persoonlijke pensioenoverzicht online bekijken in Mijn Pensioencijfers.

Anw van de overheid

Uw partner kan recht hebben op een uitkering van de overheid, de Algemene Nabestaandenwet (Anw). Bijvoorbeeld als hij of zij arbeidsongeschikt is of een kind verzorgt dat jonger is dan 18 jaar. Ons fonds heeft een Anw-hiaatverzekering voor alle actieve deelnemers gesloten die uw uitkering aanvult als u géén (of maar gedeeltelijk) Anw-uitkering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) krijgt.

Wat kunt u verder regelen?

U kunt ervoor zorgen dat uw partner na uw overlijden een hoger inkomen ontvangt. Hiervoor kunt u zelf een extra verzekering afsluiten.