-
Zo lang je leeft krijg je pensioen, maar als je een eigen potje hebt, kan die dan ook leeg raken?
Bij ingang van de nieuwe regeling onder de Wet Toekomst Pensioenen krijg je een persoonlijke pensioenpot. Vanuit deze persoonlijke pensioenpot wordt je pensioenuitkering betaald. De persoonlijke pensioenpot raakt nooit op. Je blijft dus een levenslang pensioen ontvangen, ongeacht hoe oud je wordt. Dit is in het huidige stelsel ook zo. Net als nu worden de risico's gedeeld.
-
Als je van je pensioen gaat genieten, is er dan enig risico?
De pensioenpot raakt niet leeg, de pensioenuitkering zelf kan licht schommelen afhankelijk van de behaalde beleggingsresultaten. Bij een positief beleggingsrendement zal de pensioenuitkering van jaar op jaar stijgen. Bij een negatief beleggingsrendement wordt de solidariteitsreserve ingezet om de ingegane uitkering zoveel als mogelijk gelijk te houden aan het vorige jaar. Wanneer de beleggingsrendementen een aantal jaar achter elkaar slecht zijn en de solidariteitsreserve niet meer voldoende gevuld is, zou dit kunnen leiden tot een daling van de uitkering.
-
Als jongeren minder gaan werken, dan komt er toch ook minder premie in de grote pot? Hoe kan de solidariteit reserve verder gevuld worden?
De solidariteitsreserve bedraagt maximaal 7,5% van het totale vermogen (alle persoonlijke pensioenpotten samen) en wordt initieel gevuld door een storting vanuit het vermogen van het pensioenfonds bij invaren. De solidariteitsreserve worden vervolgens verder aangevuld vanuit (een deel van) het jaarlijkse overrendement van alle deelnemers (waaronder ook gepensioneerden)
De opbouw van het persoonlijke kapitaal en het overrendement voor het vullen van de solidariteitsreserve staan in verhouding met wat benodigd is voor het stabiel houden van de ingegane uitkeringen. Er is dus geen specifiek nadelig effect wanneer jongeren minder gaan werken. Periodiek zal beoordeeld worden of het beleid van de solidariteitsreserve nog passend is bij de populatie van het pensioenfonds.
-
Wie bepaalt de beleggingsstrategie?
Het bestuur van pensioenfonds Rockwool
-
Kan een werkgever zelf de hoogte van de franchise bepalen? Bij Rockwool is de franchise namelijk hoger dan de AOW.
De hoogte van de franchise wordt bepaald door Sociale partners. Vanuit de wetgeving is een minimale franchise bepaald, geen maximum.
-
Blijft alles wat je hebt gebouwd, bestaan?
Alle opgebouwde pensioenen bij Pensioenfonds Rockwool worden omgezet in een persoonlijke pensioenpot onder nieuwe pensioenstelsel (invaren).
-
Wat gebeurt er met de rest van het geld wat in de pot zit van het pensioenfonds nadat iedereen zijn eigen potje heeft?
Sociale partners hebben samen met het pensioenfonds de zogenaamde voorrangsregels bepaald voor de verdeling van het vermogen. Naast het vormen van wettelijk verplichte reserves wordt het overige vermogen volledig verdeeld. Een deel hiervan wordt aangewend voor compensatie van de afschaffing van de doorsneesystematiek, een deel voor een initiële storting in de solidariteitsreserve en het resterende deel wordt verdeeld over de persoonlijke pensioenpotten van alle deelnemers. Uitgangspunt hierbij is dat het totale vermogen verdeeld wordt en er dus geen geld "overblijft."
-
Wat gebeurt er als het aantal deelnemers aan de pensioenregeling hoger of lager wordt, heeft dit effect op de premie?
De premie staat 'als percentage van de pensioengrondslag' vast. Deze zal niet meebewegen als er meer/minder mensen deelnemen aan de pensioenregeling.
-
Wanneer je meer dienstjaren hebt dan 42 jaar, krijg je dan ook een hoger pensioen?
Als je meer dan 42 jaar pensioen opbouwt zal het opgebouwde pensioen meer zijn dan als je 41 of 40 jaar pensioen opbouwt.
-
Blijft de franchise hetzelfde ongeacht hoeveel je verdient?
De hoogte van de franchise is niet afhankelijk van hoeveel je verdient. In de berekening voor de pensioenopbouw wordt wel rekening gehouden met het feit of je fulltime of parttime werkt.
-
Wat gebeurt er met werknemers die met pensioen gaan voor 1 juli 2027 met betrekking tot invaren ?
Deze deelnemers zijn dan gepensioneerd. De ingegane pensioenuitkeringen worden voor deze deelnemers omgezet (ingevaren) naar een persoonlijke pensioenpot in de nieuwe regeling.
-
Hoe ziet de nieuwe regeling eruit mbt werknemers die gescheiden zijn? In de oude regeling kwam het geld weer terug bij de deelnemer als de ex-partner was overleden. Geldt dit nu ook in de nieuwe regeling ?
Voor werknemers die al gescheiden vóór de overgang naar de nieuwe pensioenregeling verandert er niets. Voor het toen bij de echtscheiding afgesplitste bijzonder partnerpensioen blijven de huidige regels gelden.
-
Doelstelling van Sociale partners is geen achteruitgang. Gaat dit over de huidige, nieuwe of beide regelingen?
De doelstelling van sociale partners is dat de verschillende leeftijdscohorten er niet op achteruit gaan in het verwachte scenario onder de nieuwe regeling ten opzichte van voortzetting van de huidige regeling.
-
Hoe wordt het beleggingsbeleid toegepast?
Het bestuur van het pensioenfonds bepaalt het beleggingsbeleid, dat aansluit op de risicohouding van het pensioenfonds. De risicohouding van het pensioenfonds is gebaseerd op de mate waarin de populatie van Rockwool bereid is risico te nemen. Hiervoor heeft het pensioenfonds een risicopreferentieonderzoek uitgevoerd. Het pensioenfonds is verplicht om dit risicopreferentieonderzoek iedere 5 jaar uit te voeren.
-
Hoe zit het met beleggen? Mag je zelf keuzes maken?
Een werknemer kan zelf geen keuzes maken met betrekking tot de beleggingen. Dit wordt, net als in de huidige situatie, door het pensioenfonds gedaan. Zoals hiervoor aangegeven wordt het beleggingsbeleid wel gebaseerd op de mate waarin deelnemers bij het pensioenfonds bereid zijn risico te nemen.
-
Mogen bestaande gepensioneerden bij de overgang naar het nieuwe stelsel ook kiezen over de 10%?
Nee dat is niet meer mogelijk. Hier kan eenmalig voor gekozen worden als je met pensioen gaat.
-
Wordt er individueel belegd of wordt het totale vermogen belegd?
Het totale vermogen wordt belegd. Er wordt belegd volgens een lifecycle. Deze lifecycle is bepaald op basis van de uitkomsten uit het risicopreferentieonderzoek dat is uitgevoerd door het pensioenfonds. Jongere deelnemers zijn bereid meer risico te nemen dan oudere deelnemers, daarom wordt in de lifecycle voor jongere deelnemers meer in zakelijke waarden belegd dan voor ouderen.
-
Waar komt de eenmalige storting vandaan?
Bij de overgang naar het nieuwe stelsel zal het vermogen van het pensioenfonds eenmalig verdeeld worden. Vanuit dit vermogen wordt onder andere een eenmalige storting gedaan in de solidariteitsreserve.
-
Wat gebeurt er als het slecht gaat op de beurs?
Onder de huidige regeling zal een beurs crash een verlaging van de dekkingsgraad tot gevolg hebben, waardoor minder indexatie verleend kan worden en / of zelfs kortingen doorgevoerd moeten worden op de opgebouwde pensioenen/ uitkeringen. Onder de nieuwe pensioenregeling heeft een beurs crash effect op de ontwikkeling van het persoonlijke pensioenkapitaal. Dit zal door een beurscrash lager worden. Voor de ingegane pensioenen geldt dat de solidariteitsreserve in werking zal treden en wanneer deze niet voldoende gevuld meer is, zal de pensioenuitkering worden verlaagd.