Nieuws

Mogelijk moeten wij de pensioenen verlagen

U hebt het vast gelezen of gehoord in de media: ‘Pensioenfondsen moeten korten’, ‘Kortingen zijn onvermijdelijk’. Voor alle duidelijkheid: ‘korting’ is hierbij niet positief bedoeld. In een winkel levert een korting geld op. Maar een ‘korting’ van uw pensioen kost u geld, want uw pensioen gaat daardoor omlaag. U krijgt dan (straks) minder geld.

De kans op een verlaging van uw pensioen bij ons fonds is de laatste tijd groter geworden. Het gaat de laatste maanden niet goed met de financiële positie van ons fonds (check deze grafiek). De rente is laag en de overheid heeft de rekenregels voor pensioenfondsen aangescherpt. Dit brengt een verlaging van pensioenen dichterbij. Misschien zelfs al in 2020. Er zijn twee wettelijk vastgelegde momenten waarop we de pensioenen moeten verlagen.

1. Een verlaging, omdat we onvoldoende vermogen hebben
Ons pensioenfonds heeft al een aantal jaren een beleidsdekkingsgraad lager dan de minimaal vereiste 104,2%. Wanneer de beleidsdekkingsgraad van het pensioenfonds ook op 31 december 2020 onder dit niveau ligt moeten we de pensioenen verlagen. In het pensioenakkoord is vastgelegd dat de ondergrens wordt verlaagd naar 100%. Per eind september 2019 was de maanddekkingsgraad 95,5%. Onze financiële positie zal dus in de komende 15 maanden behoorlijk moeten verbeteren om deze verlaging te voorkomen.

2. Een verlaging, omdat we niet snel genoeg herstellen
Ons fonds moet ook kunnen aantonen dat we in 10 jaar voldoende buffers kunnen opbouwen. Zolang we niet voldoende buffers hebben, wordt hiervoor jaarlijks een herstelplan opgesteld. Daarin berekenen we met de voorgeschreven rendementen en rekenregels hoeveel onze financiële positie kan verbeteren. Als we niet binnen 10 jaar de vereiste buffers kunnen opbouwen, moeten we de pensioenen verlagen. Een pensioenverlaging is het uiterste redmiddel als andere maatregelen niet helpen.

Op basis van de maanddekkingsgraad per 31 december 2019 maken we een nieuw herstelplan. Als de maanddekkingsgraad tussen nu en 31 december verder daalt, is een verlaging waarschijnlijk. Of er een verlaging van de pensioenen komt, weten we eind maart 2020. We informeren u tijdig als dit het geval is.

Kunnen pensioenverlagingen worden voorkomen?

De dalende rente van de afgelopen maanden heeft veel invloed op onze financiële positie gehad. Mocht de rente weer gaan stijgen dan heeft dit een positief effect. Ook positieve ontwikkelingen op de aandelenmarkten kunnen voor extra rendement zorgen en daarmee een betere financiële positie. Daarnaast zijn er ook politieke oplossingen mogelijk. Minister Koolmees heeft aangegeven dat hij onderzoekt of onnodige verlagingen van pensioenen achterwege kunnen blijven.

Meer informatie

Ons fonds houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen. Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag.

Bron: Bestuur