Nieuws

Kwart Nederlanders verwacht lager inkomen na pensionering

Nederlanders vrezen het meest van alle Europeanen dat hun levensstandaard achteruit gaat als ze met pensioen gaan. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van ING.

  • Bijna 26% van de Nederlanders denkt zijn huidige manier van leven op peil te kunnen houden nadat zijn pensioen is ingegaan.
  • In Europa denkt gemiddeld 38% dat zijn leven na pensionering gewoon doorgaat zoals het nu loopt

Gepensioneerden zijn optimistischer

Gepensioneerden hebben een positiever beeld. Van de Nederlandse ondervraagden die al met pensioen zijn, zegt vier op de tien genoeg geld te hebben om door te leven zoals ze dat gewend waren toen ze nog werkten. Bij de gemiddelde Europeaan is dat de helft.

Opmerkelijk: wij sparen veel

Deze uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat Nederland tot de landen behoort waar het meest gespaard wordt voor het pensioen. Volgens adviesbureau Mercer heeft ons land zelfs het beste pensioenstelsel ter wereld.

Wilt u weten waar u aan toe bent?

Check dan hoe uw pensioen ervoor staat. Online gaat dat heel snel. Log in met uw DigiD op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staat hoeveel pensioen u hebt opgebouwd via verschillende werkgevers plus hoeveel AOW-pensioen u kunt verwachten van de overheid. Hebt u een partner? Dan kunt u samen inloggen voor een compleet overzicht.

Hebt u vragen over uw pensioen?

Neem dan contact op met ons. Onze medewerkers helpen u graag. Bent u benieuwd naar het onderzoek? Hier vindt u het rapport (in het Engels).