Nieuws

De toekomst van ons fonds

In het begin van 2019 hebben we met bijeenkomsten en een enquête onderzocht hoe onze deelnemers kijken naar de toekomst van ons fonds. Zowel de resultaten van het onderzoek als de actuele ontwikkelingen in de pensioenwereld, bepalen hoe ROCKWOOL, de vakbonden en wij als pensioenfonds keuzes maken voor de toekomst.

Wat speelt er nu?

Wijziging pensioenstelsel
Kort na ons onderzoek is in Den Haag een pensioenakkoord gesloten. In dit akkoord zijn de hoofdlijnen voor een ingrijpende wijziging van het pensioenstelsel afgesproken. Aan de concrete uitwerking wordt nog gewerkt.

Nieuwe rekenregels
Vrijwel tegelijk met het pensioenakkoord zijn er nieuwe, strengere, rekenregels gekomen voor pensioenfondsen. De invloed van het pensioenakkoord en de rekenregels op de pensioenopbouw en financiële situatie is ook bij ons fonds groot.

Lage Rente
Naast een nieuw pensioenstelsel en nieuwe rekenregels is afgelopen zomer de rente flink gedaald. Deze lage rente heeft veel invloed op de financiële positie van pensioenfondsen. Onze dekkingsgraad is hierdoor gedaald en we moeten de pensioenen misschien verlagen.

Hoe gaan we verder?

ROCKWOOL, vakbonden en het bestuur van ons pensioenfonds willen eerst meer inzicht hebben in de gevolgen van alle aanpassingen om er zeker van te zijn dat de juiste keuzes worden gemaakt.

Daarnaast moeten de beschikbare opties opnieuw worden bekeken. De lage rente en onze huidige financiële positie hebben deze misschien veranderd of nieuwe opties mogelijk gemaakt.

Dit houdt in dat de overeenkomst voor uitvoering van de pensioenregeling van ROCKWOOL niet per 1 januari 2020 wordt beëindigd. Ook in 2020 blijft u pensioen opbouwen bij ons fonds.

Pensioenopbouw in 2020

Hoeveel u opbouwt, hangt onder meer af van het opbouwpercentage. Dat is het stukje pensioen dat er elk jaar bij komt zolang u in dienst bent. De laatste twee jaar is het opbouwpercentage lager dan wij zouden willen. We streven 1,875% per jaar na, maar in 2019 was dat 1,774%. De lage rente maakt ons pensioen duurder. Daarom zal ook in 2020 de opbouw lager zijn dat 1,875%. Informatie over het exacte opbouwpercentage kunt u in december verwachten.

Bron: Bestuur